EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€6,1 млрд. за рибарство и аквакултури

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€6,1 млрд. за рибарство и аквакултури

mail06:40 | 12.07.2021прегледи 1164 коментарикоментари 0


Европейският съюз заделя €6,1 млрд. за устойчиво развитие на рибарството и аквакултурите през 2021-2027 г. и за опазване на рибарските общности.

За рибарство, аквакултури и риболовен флот ще бъдат инвестирани €5,3 млрд. Останалите средства ще отидат за научни изследвания, инспекции и проверки, пазарни анализи, наблюдение на водите и морска сигурност.

Фондът е свързан с общата рибарска политика, която направлява развитието на риболовния флот в Европа и опазването на рибните запаси.

През март 2021 г. Парламентът одобри позицията си относно системата за контрол на риболова. Депутатите искат да бъдат инсталирани системи за видеонаблюдение на по-големи кораби, мерки срещу изхвърлянето на риболовни уреди, които замърсяват водите, и по-добра система за проследяване на рибните продукти по цялата верига, включително на обработени и внесени стоки.

Подкрепа за рибарските общности

Много рибарски общности бяха силно засегнати от пандемията от COVID-19. Фондът за рибарството ще осигури подкрепа на рибари, които са преустановили работата си временно или изцяло. Специална помощ е предвидена за млади рибари (до 40-годишна възраст), които регистрират лодка за пръв път.

Страните с отдалечени региони ще трябва да подготвят планове за подкрепа на рибарите в тези региони, тъй като често те са най-уязвими на кризи.

Опазване на моретата и океаните

Поне 30% от средствата ще бъдат заделени за действия относно климата в съответствие със Зеления пакт на ЕС. Законодателството взема предвид и международните ангажименти на ЕС за безопасни, сигурни, чисти и устойчиви океани.

Фондът ще подкрепя събирането на загубени риболовни принадлежности и изхвърлени отпадъци. Натрупването на пластмасови боклуци е все по-голям проблем и според някои оценки до 2050 г. общата маса на пластмасовите продукти в океаните ще бъде по-голяма от масата на всички риби. Пластмасата е една от областите, в които ЕС се опитва да постигне напредък за реализиране на кръгова икономика. Стратегията на ЕС предвижда отпадане на употребата на микрочастици пластмаса.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg